Hoe beïnvloedt de boodschapperstof je slaap
Een gezonde, rustgevende slaap is belangrijk voor je. Terwijl je slaapt, draaien je hersenen op volle toeren.
Ze houden je lichaamsfuncties draaiende, slaan op wat je hebt geleerd, ze ruimen onbelangrijke dingen op en maken ruimte voor nieuwe dingen
Ze verwerken je ervaringen van de dag, herstellen en vernieuwen cellen en versterken het immuunsysteem.
Kortom: tijdens de slaap kun je regenereren, je batterijen opladen en je voorbereiden op de volgende dag.
Wie aan langdurige, chronische slaapstoornissen lijdt, voelt snel de gevolgen voor zijn lichamelijk en geestelijk welzijn. Je levenskwaliteit vermindert, je concentratie gaat achteruit, je raakt vermoeid, voelt je niet fit, moe, lusteloos en functioneert gewoon niet goed.
Maar wat heeft dit alles met melatonine te maken
Melatonine regelt het slaap-waakritme en het bioritme. Melatonine is een endogeen hormoon dat je slaap-waakcyclus en je innerlijke klok, het bioritme, regelt.
Als het melatonineniveau uit balans is, hetzij door een tekort of een teveel, kunnen slaapstoornissen, verkorte droomfasen en blijvende vermoeidheid optreden. Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd.
Wat is melatonine precies en waar is het hormoon goed voor
Melatonine is een natuurlijke boodschapperstof of hormoon in je lichaam dat op natuurlijke manier je slaapwaak en droomritme regelt en je innerlijke klok, ook bekend als bioritme of circadiaans ritme.
Melatonine wordt geproduceerd in de pijnappelklier ter grootte van een erwt, ook wel de epifyse genoemd, die zich bevindt in het diencephalon, boven de middenhersenen.
Melatonine wordt ook in kleine hoeveelheden aangemaakt in het maag-darmkanaal, op de huid en in het netvlies van je ogen.
De precieze functie is nog onduidelijk, maar het is bekend dat licht-donkerstimuli invloed hebben op de pijnappelklier, omdat de klier daarop reageert door het slaaphormoon melatonine vrij te geven.
Omzetting van serotonine in melatonine
Zodra de schemering valt en het buiten donker wordt, begint de pijnappelklier in de hersenen het gelukshormoon serotonine dat bij daglicht wordt aangemaakt, om te zetten in het slaaphormoon melatonine. Serotonine vormt dus de uitgangsstof voor de nachtelijke productie van melatonine.
In de donkere avonduren bereikt minder licht de ogen, wordt meer melatonine aangemaakt en afgegeven en worden we moe. De verhoogde afgifte van melatonine zorgt ervoor dat je perifere bloedvaten zich verwijden, wat op zijn beurt een ontspannend effect heeft op fysiologische processen en door het lichaam wordt geïnterpreteerd als een signaal om in slaap te vallen.
Tussen twee en vier uur ’s nachts wordt de piek van de melatonine-afgifte bereikt. In de vroege ochtenduren daalt het melatonineniveau dan langzaam. Bij helder daglicht is de productie en afgifte van melatonine in slaapstand, terwijl de productie van serotonine overdag wordt opgedreven.