huis verkopen (3)

Vergeet het maar! Vandaag de dag zijn er heel wat online tools, waardoor zelf uw huis verkopen geen onmogelijke opgave is. Bovendien zijn er ook heel wat alternatieven op de markt, die vaak zelfs een sneller en/of goedkoper resultaat garanderen. We zetten wat zaken voor u op een rijtje.

Is een vastgoedmakelaar nog nodig?

Een goede makelaar kan nog steeds een meerwaarde leveren. Een professional kent de markt, verkoopt uw woning duurder en vlotter en is zeker zijn/haar geld waard. Niet elke makelaar is echter even kwalitatief. Met de goede schattingstools die er vandaag zijn, wat opzoekwerk en inzicht, kunt u ook zelf online met uw woning adverteren en uw woning eigenhandig verkopen zonder makelaar. Zo moet u geen commissie betalen en bent u vaak voordeliger af. Uiteraard moet u dan wel zelf de bezichtigingen regelen, zorgen dat uw huis in the picture komt en de papierwinkel regelen. Iets wat niet voor iedereen weggelegd is, maar het alternatief is er wel.

Een huis verkopen zonder makelaar wordt an sich steeds makkelijker. Op het internet vindt u trouwens ontzettend veel informatie over hoe u dit kunt aanpakken.

Denk ook eens aan de notaris

Een notaris wordt vaak enkel ingeschakeld voor de verplichte administratie, maar hij/zij kan u ook helpen bij de verkoop van uw woning. Zo kan u uw woning per opbod verkopen of verkoop uit de hand. Let op, de dienstverlening van een notaris kost ook geld. Vaak ligt de kost wel wat lager dan deze van een makelaar. Een notaris is wel wat minder commercieel dan een vastgoedmakelaar, waardoor de verkoopprijs misschien niet de allerhoogste is. Bovendien is niet elke notaris even hard bezig met het helpen bij de verkoop van woningen.

Verkoop uw woning aan een opkoper

Een andere manier om uw huis te verkopen zonder makelaar, is om uw woning te verkopen aan een opkoper. Dit zijn spelers die niets anders doen dan interessante panden opkopen om deze onmiddellijk of na verbouwing weer door te verkopen. Vaak zijn deze bedrijven ook op zoek naar projectgrond, zodat ze een fikse meerwaarde kunnen garanderen. Het grote voordeel is wanneer zij langskomen, een schatting uitvoert en onmiddellijk een bod gedaan wordt. Het is dus een zeer snelle manier om uw woning te verkopen. Vaak neemt het traject maar enkele dagen in beslag en u beschikt heel snel over geld. Ideaal wanneer u dit nodig heeft om een nieuw pand te kopen. Dit soort spelers zullen niet de hoofdprijs betalen, maar u heeft wel zekerheid en ze helpen u vaak met de administratie. De meesten hebben ook een waaier aan panden ter beschikking, zodat u misschien wel uw droomwoning via hen vindt. Dit soort spelers begint meer en meer op te komen, dus vaak benaderen ze u zelf.

Aardig wat alternatieven

U merkt het, er zijn best wel wat alternatieven voor het verkopen van uw huis zonder makelaar. Bekijk deze opties, vóór u in zee gaat met eender wie. Een goed doordachte keuze is altijd de beste en vaak kan het u veel geld doen besparen.