Je kinderen hebben een nieuw paar schoenen nodig. Of schoolmateriaal. De droogkast is stuk en de auto is dringend aan een onderhoudsbeurt toe. Kort samengevat, de gezinsuitgaven zwellen aan. Hoe pak je die financiĆ«le gezinssituatie aan en hoe krijg je het budget onder controle? Met deze 7 eenvoudige praktijkgerichte tips heb je de mogelijkheid om makkelijk te bezuinigen. Zonder dat je het echt in de gaten hebt bespaar je maandelijks honderden euro’s.
1. Breng een bezoek aan de bibliotheek in plaats van een boek te kopen
Waarom zou je een boek kopen wanneer de mogelijkheid in handbereik ligt om te lenen. Denk maar op het eerste gezicht aan een bibliotheekbezoek in de buurt. Diezelfde methode is ook toepasbaar voor speelgoed in de speelotheek.
2. Ga shoppen met een boodschappenlijstje
Plan een bezoek aan de supermarkt of shop met een boodschappenlijstje. Een wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je met zo’n lijstje minder koopt en geen overbodige zaken mee naar huis neemt.
3. Probeer doelbewust minder vlees te eten
Misschien heb je er nog niet echt bij stilgestaan, maar het kopen van vlees op de boodschappenlijst is een van de grootste gezinsuitgaven. Om op je budget te bezuinigen kan je bijvoorbeeld slechts 3 keer per week nog vlees eten en stap je over naar vegetarische gerechten. Je bespaart niet alleen honderden euro’s, maar draagt ook een steentje bij aan het milieu.
4. Verminder de energiefactuur van je woning
De belangrijkste besparing die maandelijks heel wat geld kan opbrengen is mogelijk door de levensstijl in je eigen woning met kleine ingrepen te veranderen. Ga heel kritisch na wat je zoal kunt wijzigen om aanzienlijk geld te besparen. Volgende kleine aanpassingen helpen je je doel bereiken:
- Zet de verwarming iets lager dan je gewoon bent
- Verminder de duurtijd onder de douche
- Zorg dat ’s avonds de gordijnen dicht zijn zodat de warmte langer in huis blijft
- Haal regelmatig met de stofzuiger stof weg achter de radiator
5. Hou de actiekortingen van supermarkten goed in het oog
Bekijk de wekelijkse promoties van supermarkten. Voeding is in vele gevallen heel lang houdbaar. Zo kan je een bepaalde voorraad aanleggen waar nauwelijks een houdbaarheidsdatum op staat. Denk maar aan rijst, pasta, soepen en frisdranken.
6. Neem je eigen zelfgemaakte lunch mee naar de school of werk
Neem je zelfgemaakte lunch mee naar de school of je werkplek in plaats van in de kantine iets te kopen. Een snelle rekensom leert dat je op jaarbasis heel wat honderden euro’s hierop kunt besparen.
7. Beperk de uitjes van de kinderen en zoek gratis alternatieven
Stel eens de vraag of het wel echt nodig is om met je kinderen naar een zwembad te gaan of een pretpark op maandbasis te bezoeken? Of naar de bioscoop te gaan? Gelukkig zijn er talrijke gratis activiteiten voor handen. Het bezoek aan een kinderboerderij, bingewatchen op de bank of een stevige wandeling maken in het bos is een gratis alternatief.