Starten met beleggen doe je niet over een nacht ijs. Je zoekt informatie online op en vraagt aan iemand uit de kennissenkring hoe beleggen juist werkt. Zeker als startende belegger komt het vaak voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een klein overzicht met de meest gestelde vragen wanneer je de eerste stappen van beleggen gaat zetten.

Waarom starten met beleggen?

Het overgrote deel van de mensen die starten met beleggen hebben het wel gehad met de spaarrekening die niets opbrengt. Zij willen investeren in beleggen om meer rendement eruit te halen. Dit is de belangrijkste reden waarom beleggen zo populair is.

Welk doel wil je bepalen?

Voor dat je in de wereld van beleggen stapt zal je voor jezelf moeten uitmaken waarom je van plan bent om te gaan beleggen. Wil je beleggen omdat het noodzakelijk is als bijkomende inkomstenbron of beleg je met geld dat je elke maand als spaargeld hebt bijeengeharkt? Of misschien aanzie je beleggen als een leuke hobby. Wanneer je aan een soort zelfreflectie hebt gedaan, kan je beslissen welke risico je kan nemen bij beleggen.

Het bepalen van het risico: waaraan denken?

Wanneer je weet dat je het geld in de toekomst nog hard nodig zult hebben, is het onverstandig om met een groot risico te gaan beleggen. Wik en weeg heel goed hoeveel risico je wil nemen. Hou altijd goed in de gaten dat wanneer je een hoger risico neemt bij beleggen je wel een hoog rendement kunt boeken, maar dat de kans bij verlies ook groter is.

Hoe vang ik het verlies op?

Als je wil gaan beleggen is het heel belangrijk dat je de risico’s gaat spreiden. In het vakjargon ook wel diversifiëren genoemd. Op deze wijze kan je bij mogelijk verlies van een belegging een beter vangnet uitbouwen. De kans dat je een iets forse winst maakt is misschien iets kleiner, maar die ingebouwde veiligheid zorgt voor minder slapeloze nachten.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van beleggingen?

Er zijn talrijke verschillende financiële websites online die je kunt raadplegen. Zo zal je moeten weten welke de voordelen en nadelen van bepaalde beleggingen zijn. Zo kan je de verschillende beleggingsopties nagaan. Je hebt ook de mogelijkheid om je te laten helpen via een financieel expert. Maar die hulp gaat je wel wat geld kosten.

Mijn belegging zakt in waarde. Wat nu?

De grootste fout van een startende belegger is dat de aandelen snel opnieuw worden verkocht wanneer de waarde zakt. In plaats van een paniekreactie analyseer je best eerst waarom de belegging daalt. Stel dat alle beleggingen in waarde verminderen, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Als doorgewinterde belegger is het misschien het ideale tijdstip om meer aandelen aan te kopen omdat de waarde goedkoper is geworden.