Strijken is een vervelende klus waar je waarschijnlijk met tegenzin aan begint. Door heel wat mensen wordt deze bezigheid zelfs als één van de irritantste taken van het huishouden beschouwd. We geven je daarom graag enkele tips waarmee het strijken sneller verloopt en zelfs een leuke en ontspannende activiteit wordt!

Onderschat het belang van een goede voorbereiding niet

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door je kleding meteen na het wassen te drogen, zal het strijken veel sneller en eenvoudig verlopen. Schud elk kledingstuk goed uit zodra je het uit de wasmachine haalt. Op deze manier haal je het grootste deel van de kreuken uit de stof voor je aan het strijken begint. Verder is het ook een goed idee om alle kledij aan een wasdraad te drogen, liefst met de zwaarste kant naar beneden. Zo droogt je kleding trouwens niet alleen kreukvrij, maar ruikt elk kledingstuk ook beduidend frisser!

Maak het jezelf gemakkelijk

Het strijken wordt minder vervelend wanneer je alles bij de hand hebt. Als je het strijkijzer, de wasmand en de strijkplank in dezelfde ruimte bewaard, moet je niet met deze spullen sjouwen en kan je meteen aan deze vervelende taak beginnen. Verder is ook de volgorde waarin je strijkt erg belangrijk. Je strijkt best eerste kleine oppervlakken, zoals de mouwen of de kraag. Grote oppervlakken neem je best als laatste onder handen. Tijdens het strijken moet je het kledingstuk namelijk vaak verplaatsen en de kans is dan ook groot dat de grote vlakken weer kreuken.

Kies voor kwaliteit

Met de juiste strijkplank en een strijkijzer van de beste kwaliteit strijk je je kleding veel makkelijker en ben je beduidend sneller klaar. Tijdens het uitkiezen van de strijkplank moet je rekening houden met het comfort en het opberggemak. De meeste mensen kiezen voor een inklapbare of opvouwbare plank die in hoogte verstelbaar is. Verder is het zeker de moeite waard om in een stoomgenerator te investeren. Een stoomgenerator is een zeer doeltreffend strijkijzer met een apart waterreservoir. Met dit model strijk je je kleding meteen erg glad en ben je veel sneller klaar.

Vergeet al je zorgen tijdens het strijken

Het strijken is het ideale moment om je hoofd even helemaal leeg te maken. Zeker als je een druk leven en kleine kinderen hebt, is wat me-time altijd welkom. Zorg er daarom voor dat je steeds een erg rustig moment uitkiest. Zet je lievelingsmuziek op of kijk een film tijdens het strijken. Op deze manier vliegt de tijd voorbij en maak je van het strijken een ontspannend moment waarin je helemaal tot rust komt.