Het belangrijkste doel van werkplekergonomie is het handhaven van de gezondheid van werknemers op de lange termijn. Ongeveer 50 % van alle werknemers in Nederland werkt op kantoor – lange zitperiodes en weinig beweging zijn aan de orde van de dag. Toch zijn het juist deze twee factoren die rugklachten, hoofdpijn en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Natuurlijk moet ieder individu ervoor zorgen dat te compenseren door te bewegen en evenwichtig te eten. Maar ook de omstandigheden op de werkplek spelen een doorslaggevende rol bij het waarborgen van de gezondheid op de lange termijn. En daar profiteren zowel werknemers als werkgevers van.

Wat houdt ergonomie op de werkplek in

Ergonomie betekent dat de omstandigheden op de werkplek, op kantoor en ook op andere plaatsen, zo worden ontworpen dat zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van de werknemer op lange termijn behouden blijft.

Arbeidsergonomie is een samenspel van verschillende factoren:

  • ontwerp van de werkplek
  • humane arbeidsomstandigheden, ook wat de inhoud van het werk betreft
  • optimalisering van omgevingsinvloeden zoals lawaai, licht of temperatuur

Wat zijn de gevolgen van een niet-ergonomische werkomgeving

Het menselijk lichaam is niet ontworpen voor statische activiteiten. Veel werknemers klagen dan ook over hoofdpijn, nekpijn of rugpijn na lange werkdagen achter een bureau en voor een beeldscherm. De oorzaak ligt vaak in ongeschikte kantooruitrusting en te weinig dynamiek op de werkplek.

Als de beginselen van de ergonomie op de werkplek worden genegeerd, zal dit leiden tot ziekteverzuim, improductiviteit en een groot personeelsverloop.

Zorg dus voor gezonde en tevreden werknemers die met plezier naar het werk komen met de juiste kantooruitrusting!

Welke maatregelen verbeteren de ergonomie op de werkplek

Een van de grootste problemen bij kantoorwerk is langdurig zitten. Een goede en functionele kantooruitrusting maakt het mogelijk regelmatig van plaats te veranderen en bevordert de dynamiek. Om langdurige problemen als gevolg van verkeerd zitten te verhelpen, moeten de omstandigheden op de werkplek in het kantoor nauwkeurig onder de loep worden genomen.

Doordachte pauzeoplossingen of een gezellige kantoorkeuken zijn positief voor de werksfeer en bieden ruimte voor informele creativiteit. Wees niet bang dat je werknemers het in de toekomst alleen nog maar over vrijetijdsbesteding zullen hebben. Veel gesprekken komen vroeg of laat op werkonderwerpen uit en de beste ideeën rijpen vaak in een informele sfeer.

Laat je werknemers meepraten over hoe de werkplekken moeten worden ontworpen. Want wie om zijn mening wordt gevraagd, voelt zich gewaardeerd en dus onmiddellijk beter geïntegreerd. Dit verhoogt op zijn beurt de algemene tevredenheid en identificatie met het bedrijf.

Kantoorapparatuur moet individueel instelbaar zijn

De juiste uitrusting is het gereedschap van de kantoorwerker – daartoe behoren vooral een goede draaistoel en het juiste bureau.

Het bureau: Idealiter moet het bureau in hoogte verstelbaar zijn, zodat het aan de behoeften van de persoon kan worden aangepast. Bureaus die ook als sta-bureaus kunnen worden gebruikt, stimuleren een gezonde verandering van werkhouding.

De bureaustoel: ook deze moet natuurlijk verstelbaar zijn, zodat hij precies past bij de lichamelijke behoeften van de betrokkene. Een flexibele rugleuning is belangrijk. Afwisselend rechtop zitten en achterover leunen is goed voor de tussenwervelschijven en voorkomt rugklachten.

De beeldschermwerkplek: De ideale afstand tussen de ogen en het beeldscherm is 50-70 cm. Dit betekent dat het bureau voldoende groot moet zijn. De bovenste lijn op de monitor moet iets lager zijn dan de ogen. Dit is gezonder voor de hals en voorkomt uitdroging van de ogen.