door venster gluren

Met de technologie die voortdurend evolueert en de bedrijven die graag jouw persoonlijke gegevens verkrijgen, moeten we onze privacy misschien beter beschermen. Sinds de bekrachtiging van de GDPR-wetgeving in 2018 zijn bedrijven verplicht om voorzichtiger om te gaan met je persoonlijke data. Maar ook jij kan zorgen voor meer privacy en daar hebben wij enkele tips voor.

Bescherm je huis tegen pottenkijkers

Als eerste stap zorg je dat niemand kan binnenkijken. Dit doe je door je ramen te bedekken met gordijnen, rolluiken of raamfolie. Zo kan je bijvoorbeeld met vouwgordijnen je ramen verduisteren en tegelijk je interieur een strak design bieden. Daarnaast zijn gordijnen niet alleen handig tegen pottenkijkers, ze hebben ook een isolerende functie. En uiteraard zorgen verduisterende gordijnen ervoor dat het donker is, wat vooral handig is in de slaapkamer. 

Middelen om inbrekers op afstand te houden

Door een camera te bevestigen aan je voorgevel heb je zicht op wie iets te veel interesse heeft in je woning. Zelfs een camera die niet werkt, schrikt criminelen af. Geef buitenstaanders de indruk dat er iemand thuis is als je je huis verlaat door bijvoorbeeld een licht te laten branden. Houd je toevallig van dieren? Want een waakhond kan je signaleren bij indringers en schrikt deze mogelijks ook af. En vergeet niet je deur op slot te draaien. Dit klinkt vanzelfsprekend maar bij sommige deuren kan een inbreker met een simpele bankkaart je deur openen door deze kaart tussen de deur en het slot te drukken. Heb je een vrijstaande woning? Dan kan je tenslotte een hek of een poort plaatsen rond het huis. Kijk zeker of de poort minstens voldoet aan de Europese norm ‘EN 1627-1630 weerstandsklasse 2’. Deze norm geeft namelijk aan dat de poort getest is op inbraak via gereedschap en impact binnen een bepaalde tijd. 

Online privacy beschermen

Gebruik een sterk wachtwoord voor al je accounts. Dit is best een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Best heb je ook verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts gecombineerd met tweefactorauthenticatie. Daarnaast kan je bij cookies alle informatie afvinken die bedrijven graag van je krijgen. Bovendien bestaan er applicaties zoals Ghostery die automatisch toestemming weigeren wanneer een website persoonlijke gegevens van je wil. Activeer ook voor het online surfen de incognito modus zodat je browser geen zoekgeschiedenis opslaat. Vervolgens raden we aan om een VPN te gebruiken, oftewel een ‘virtual private network’, dit verbergt je IP-adres en codeert je surfactiviteit. Tenslotte houd je hackers ook buiten met een hoog aangeschreven anti-virus programma zoals McAfee, Norton of Bitdefender.

Staat privacy bovenaan je prioriteitenlijstje? Dan kan je met deze tips alvast aan de slag gaan. We vatten het nog even voor je samen: Bedek je ramen, zet je deur altijd op slot, gebruik een sterk wachtwoord en een anti-virus programma. Heb je enkele tips toegepast? Prima, nu is jouw privacy al aanzienlijk beter beschermd.