Energie besparen is troef tegenwoordig, en dat is maar goed ook: energie verspillen heeft niet enkel een slechte invloed op je eigen energiefactuur aan het einde van de maand. Het brengt ook niets dan problemen met zich mee voor het milieu en de natuur!

Hoewel veel mensen al heel wat aanpassingen doen en maatregelen treffen om op grotere schaal energie te besparen, worden bepaalde zaken over het algemeen nog over het hoofd gezien. Wil je het besparen van energie in je woning of bedrijf nog een stapje verder nemen? Dan zullen onderstaande tips je vast en zeker helpen!

Voorkom sluipverbruik: pas deze 3 tips toe!

Sluipverbruik is een killer als het gaat om energie, en dat komt eigenlijk vooral doordat het effect van dit verbruik op de uiteindelijke energiekosten doorgaans onderschat wordt.

Sluipverbruik is eigenlijk het overbodige verbruik van energie doordat er te weinig aandacht besteed wordt aan de details bij het algemene gebruik van energie. Als je alles uit de kast wilt halen om dat verbruik tegen te gaan, laat je dan helpen door onderstaande tips!

1. Dicht kieren en spleten

Een van de grootste oorzaken van sluipverbruik is verwarming die aan blijft staan waar dat eigenlijk niet nodig is. Als je deuren en ramen nog beter dicht in een ruimte, zowel thuis als in je bedrijf, dan zal je verwarming minder hard moeten werken om dat verlies aan warmte tegen te gaan. En dat heeft uiteindelijk een grote invloed op je maandelijkse energiefactuur!

2. Isoleer iets beter

Vervolgens is het ook de moeite waard om de isolatie van je woning of bedrijfspand nét iets beter te maken. Een kleine stijging in kwaliteit kan een enorm groot effect hebben op de manier waarop je woning of bedrijfspand beschermd is tegen koude én warmte wanneer dat nodig is.

Vaak is voor nieuwe isolatie zelfs niet zoveel geld of energie en tijd nodig – terwijl je er uiteindelijk toch heel wat voordelen uithaalt op financieel vlak. Hak deze knoop dus zeker door: je energiefactuur zal er de gevolgen van ondervinden!

3. Kies voor automatische verlichting

Ten slotte is het een goed idee om meer gewone gloeilampen en verlichting te vervangen dor dimbare LED verlichting. LED lampen verbruiken op zich al heel wat minder energie dan gewone lampen en gaan tot wel 30 keer zo lang mee. Een bijkomend voordeel is dat zo’n lampen over het algemeen in verschillende types en stijlen verkrijgbaar zijn, waardoor je altijd je gading vindt.

Opteer je daarbovenop ook nog eens voor verlichting die automatisch afgaat als er geen beweging is? Dan bespaar je op de lange termijn nog heel wat meer energie. Zo’n lampen gaan enkel aan als iemand de ruimte binnenkomt, en gaan vanzelf weer uit na een bepaalde tijd. Geen enkel probleem dus als je zelf vergeet de lichten uit te doen!