Wat is intermitterend vasten
Er zijn talloze trends op het gebied van dieet, voeding en fitness, variërend van vetvrij tot volledig vetvrij, tot raw food en glutenvrij. Ze zijn allemaal ontworpen om je te helpen zo snel en zo gezond mogelijk gewicht te verliezen. De nieuwste dieettrend gaat echter niet over het “wat” maar over het “hoe”.
Bij intermittent fasting (lat. intermittere = onderbreken / opschorten) ligt het antwoord niet in wat je eet, maar in welk ritme je eet.
De trend naar de juiste “timing” voor het eten houdt in dat je langere perioden van onthouding in acht neemt waarin je helemaal niets eet of maaltijden overslaat. Vasten duurt gemiddeld tussen 14 en 36 uur. De meest primaire vorm daarvan die elk menselijk wezen van nature uitvoert, is slaap.
De 7-8 uur ’s nachts zonder voedsel zijn vaak het begin van intermittent fasting en worden in de ochtenduren gewoon verlengd, zodat je aan 14 uur zonder voedsel komt. Zeker de eenvoudigste start van een gezond vasten. Maar dit is maar één manier van intermittent fasting.
Intermittent fasting: gewichtsverlies en ketose
Waarschijnlijk een van de opmerkelijkste voordelen van vasten is het effect ervan op de stofwisseling. Door maaltijden over te slaan, put het lichaam uit de bestaande vetreserves en verbruikt deze.
Aan de ene kant heeft dit tot gevolg dat het gemakkelijk wordt om gewicht te verliezen en het wordt een extra voordeel als je de sprong wilt wagen naar een ketogeen dieet en dus naar ketose.
Ketose, is een vorm van metabolisme waarbij de lever uit middellange-ketenvetten zogenaamde ketonlichamen vormt, die een ideale energiebron zijn voor je hersenen.
In vergelijking met energieproductie uit koolhydraten (glucose), leveren ketonlichamen sneller energie voor de hersenen. Als je tijdens het vasten specifiek op je voeding let en weinig koolhydraten eet, zal jew lichaam dus sneller overschakelen op de zogenaamde ketose.
Intermittent fasting versnelt het proces om sneller in de staat van ketose te raken door het lichaam te trainen zijn energie uit vetvoorraden te halen. Zo is intermittent fasting de ideale introductie tot ketose en verbeterde mentale prestaties.
Andere voordelen van Intermittent Fasting
Het effect van intermittent fasting gaat zelfs verder dan de hersenen. Uit studies is gebleken dat vasten een verlichting voor de hersenen is. De prikkelintensiteit neemt af tijdens het vasten, waardoor de neuronen beter kunnen regenereren.
Naast de neurologische voordelen is nu ook bekend dat vasten effectief is tegen verschillende veel voorkomende ziekten, zoals hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid.
Het verhoogt bijvoorbeeld de gevoeligheid van het lichaam en de reactie op insuline, wat de bloedsuikerspiegel helpt reguleren en zo de hongergevoelens onder controle houdt.
Intermittent fasting kan dus een herstellend effect hebben op zowel je lichaam als je hersenen en heeft op lange termijn positieve effecten op de gezondheid.