Wanneer je van plan bent in de nabije toekomst te gaan beleggen als startende belegger, dan zal je eerst de basisprincipes van de beleggingswereld moeten aanleren. De eerste vraag die zich overigens stelt is of je op eigen houtje gaat beleggen, een tussenpersoon als financieel adviseur onder de arm neemt of via een bankinstelling. Welk bedrag heb je voor ogen en welke aandelen dragen je voorkeur weg? Een klein overzicht waar je op moet letten voor dat je gaat beleggen.
Welke keuzemogelijkheden heb je als je start met beleggen?
Beleggen is iets wat je de dag van vandaag niet uit liefdadigheid doet. De meeste beginnende beleggers starten met hoge verwachtingen zodat ze op termijn financieel vooruitgaan en een bepaalde winstmarge maken. De meest veilige methode om te beleggen is de spaarrekening. Helaas brengt dit nauwelijks nog iets op. Om die reden zijn beleggers naarstig op zoek naar andere beleggingsvormen. Zorg dat je eerst je verdiept in het labyrint van beleggingsopties. Wie begint met beleggen moet inzicht en buikgevoel hebben. Als je de kunst van het beleggen niet meteen verstaat, ben je beter af om een financieel vermogensbeheerder aan te spreken. Een laagdrempelige vorm van beleggen is bij een bankinstelling.
Beleggingsportefeuille beheren via een tussenpersoon
Misschien heb je de ambitie om zelf te beleggen en op eigen houtje de touwtjes in handen te nemen. Maar dat geplande opzet is niet helemaal wettelijk mogelijk. Een belegger moet in alle omstandigheden via een tussenpersoon handelen. De tussenpersoon treedt altijd op namens de belegger. Dit kan via een commissionair of via een bankinstelling. Zij kopen of verkopen bepaalde effecten en aandelen. Het overgrote deel van de beleggers kiest voor een eigen bank. Hou rekening dat een commissionair zoals een broker of bankbemiddelaar met provisie werkt of met een bepaald vooropgesteld commissieloon.
Met welk bedrag wil je gaan beleggen hangt van de persoonlijke situatie af
Het bedrag waarmee je wil gaan beleggen is iets wat afhangt van je persoonlijke situatie. Daar bestaat geen echte richtlijn voor. Uiteraard moet dit bedrag worden gekoppeld aan het vermogen dat je doorheen de jaren hebt bijeengesprokkeld. Een goede raad: beleggen met een klein bedrag is niet de beste optie omdat de gevraagde provisie vrij hoog ligt.
Welke beleggingsvorm is de beste keuze
De hamvraag bij uitstek is: welke beleggingsvorm past in mijn kraam? Beleggen is geen exacte wetenschap. Laat je informeren door verschillende mensen en vraag altijd een tweede opinie. Online kan je heel wat informatie inwinnen over opties, obligaties, aandelen, bedrijfs- en gewone obligaties. De meeste banken bieden zelf eigen fondsen aan. Het is belangrijk dat je de verschillende bankaanbiedingen met elkaar gaat vergelijken om het meeste rendement eruit te halen.